Westzeedijk 238 • 3016 AN Rotterdam • 010-4367699 • mail@antenna-men.com

 
Boekontwerp, opmaak, beeldredactie en beeldbewerking: Yvo Zijlstra (Antenna-Men)
Westfries kookboek: formaat 17 x 24 cm / 160 pagina’s
Hardcover, Buckram Premium, 2 kleuren zeefdruk, banderol
Auteurs: Thijs Dekker en André Dekker / Uitgeverij: Zavel
Inkttekeningen : Andre Dekker / Lithografie inkttekeningen: Marc Gijzen
De auteurs struinen de erven van Westfriesland af, op zoek naar de oorsprong van de eenvoudige en gezonde keuken van hun moeder. Ze ontdekken dat alle etens­waren van deze keuken binnen de Westfriese Omringdijk worden verbouwd.
De bereidingen zijn zo eenvoudig dat het predicaat streekkeuken overdreven lijkt, maar dat is juist de karakteristiek van het voedsel – en de streek. Dit is een kookboek van delicatessen met grote smaken, simpele bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Het inventariseert de Westfriese etenswaar en bereidingen en waardeert het als Nederlandse streekkeuken.
Gebleken is dat Hollandse pot zeer smakelijk is als de ingrediënten goed zijn en de kok niets verprutst.
Thijs Dekker: 'De meeste mensen, Westfriezen incluis, weten niet waar Westfriesland precies ligt. Men gokt maar wat: het westen van Friesland, ergens in Noord-Holland, boven Amsterdam, de Beemster, de Wieringermeer. Westfriesland is een geografische eenheid, ooit een boerenrepubliek die ten strijde trok tegen de Hollanders. De Omringdijk ligt er al zo lang dat het als een natuurlijke  grens kan worden beschouwd.'
Westfriesland is anno 2023 nog altijd overwegend agrarisch. De streek rond Broek op Langedijk staat te boek als ‘de koolschuur van Europa’, en in Seed Valley -ruwweg gelegen tussen Enkhuizen en Warmenhuizen- wordt dusdanig veel ‘groene software’ ontwikkeld dat dit centrum voor plantenverdeling en zaadtechnologie dat wereldwijd alle agrarische ogen erop zijn gericht. Zou Westfriesland in het buitenland bekender zijn dan in eigen land?
Dat wat in Westfriesland op het bord ligt, komt direct van het land. Een Westfries hoeft voor de dagelijkse boodschappen niet naar de supermarkt. Thijs Dekker: 'In heel Nederland kun je verkoopstalletjes langs de weg aantreffen, iedere streek of provincie heeft haar eigen netwerk. De Westfriese verkoopstalletjes steken in dichtheid en variatie er ver bovenuit. Langs de weg en voor de schuur koop je uit kisten, karren, kramen en automatieken voor zachte prijzen aardappelen, groente en fruit.'
Het Westfries Kookboek is een seizoensproduct. Het verscheen in mei en is tot 31 december 2023 verkrijgbaar. De voorraad is dit najaar behoorlijk geslonken… Voor de (ex-) Westfries, voor de kookliefhebber of kunstliefhebber, of voor jezelf – van alle kanten horen we dat het een ideaal cadeau is vanwege ‘het warme gevoel, de mooie boekverzorging en de originele teksten en recepturen.
Die dijk heeft een meer dan relevante functie: deze beschermt het vruchtbare achterland dat bestaat uit zeekleigrond en op hoger gelegen oude kreekruggen uit zavelgrond. Zavelgrond, een mengsel van klei en zand, is zeer geschikt voor land- en tuinbouw omdat het voedselrijk is en water lang vasthoudt.
Culinair journalist Janneke Vreugdenhil van NRC selecteerde het Westfries kookboek tot een van de kookboeken van het jaar 2023. Ze schreef aan de schrijver Thijs: 'Wat een ontzettend mooi boek hebben jullie gemaakt! De zorg waarmee het is samengesteld en uitgegeven, en ook die tekeningen van je broer erbij, ik ben echt onder de indruk.'
Het Westfries Kookkunstboek beschrijft de unieke maar genegeerde smaken van het Westfriese land: delicatessen van grote smaken, eenvoudige bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Dit is het eerste kookboek dat Westfriese etenswaar en bereidingen inventariseert en als een streekkeuken waardeert.
Donkergroen en mintgroen, de kleuren van de stolpen en het kookboek

Bestel het boek voor € 37,50 per email met vermelding van uw postadres: info@westfriesekeuken.nl

www.westfriesekeuken.nl