Westzeedijk 238 • 3016 AN Rotterdam • 010-4367699 • mail@antenna-men.com

 
Ontwerp, animatie, montage en productie leader voor een televisieserie van de AVRO/TROS rond de Olympische zomer- en winterspelen. 
Tekst en presentatioe: Wilfried de Jong / Camera: Rob Hodselmans
Seizoen 1: Juli 2021 / Seizoen 2: Januari 2021

 
Leg alle meters die Churandy Martina ooit sprintte achter elkaar en je bent de wereld rond.
Iedereen denkt dat Churandy altijd energiek is. Hollen, vliegen, rennen. Nee, mis. Churandy houdt juist van rust, van binnen zijn, in zijn eentje in een hotelkamer. In bed met zijn schaakstukken. Hij pakt het ronde hoofd van een pion. De kantelen van een toren. Een paard doet een vergeefse poging te ontsnappen. De vingers van Churandy voelen aan het kopje van een loper. Hé, grappig, een loper. In één lijn naar voren. Reuzensprongen maken, de tegenstanders laten schrikken met de snelheid op het laatste stuk. Vijf keer sprinten op vijf verschillende Olympische Spelen. Stel dat het lukt. Dan is zijn missie geslaagd. Dan kijkt Churandy tevreden terug op zijn leven als atleet. Met een big smile. Want de lach is nooit ver weg. Die werd geboren op Curaçao en reist al een leven mee op zijn gezicht. Na Tokio kunnen zijn vingers op weg naar de koning. Een duwtje tegen de kroon. De koning wankelt, valt om en geeft zich over. Vijf keer de Spelen. Het is mooi geweest... Het nog altijd strakke lijf zakt weg in het matras. Spieren in ruste. Nog een snelle knipoog naar God, dwars door het plafond heen. Dankbaar valt Churandy in een diepe slaap.

Uitzending maandag 12 juli 2021 22.00 uur NPO 2

 
Leven zonder haast
Als hij op hoge snelheid over de zee scheert, ziet hij ze wel eens dobberen: dode schildpadden, verstrikt geraakt in zwerfplastic. Verdomme. Leren we dan nooit de natuur te omhelzen in plaats van aan te tasten. Kiran Badloe is een jongen van het water. Van schoon, tintelend, lichtblauw water. Zijn Surinaamse vader nam hem als zevenjarige mee naar de bovenwindse eilanden. Hij kreeg een board en liet zich door de golven meevoeren langs de kust. Wat een heerlijke tijd: Kiran in de hete zon in een zwembroekje op zijn eerste surfplankje. Onder hem schoot van alles voorbij: een school kleurige vissen, koraalriffen, zeeanemonen. Bon bini noemden ze dat leventje op Bonaire. Een leven zonder stress. Kiran is nog steeds een levensgenieter. Voor een wedstrijd surfen moeten ze hem echt prikkelen. He Kiran, komaan, wakker worden, je moet vliegen op je plank. Vechten, winnen.

Uitzending donderdag 22 juli 2021 22.00 uur NPO 2

 
5… 7… komma …5… 0
Als Kira Toussaint zwemt, denkt ze aan haar koelkastdeur. Dat is normaal gesproken de plek voor een privékiekje onder een magneetje, een uitgeknipt krantenverhaal, of een boodschappenlijstje. Maar Kira is professioneel zwemster. Bij haar thuis hangt er iets anders op de koelkast. Op haar favoriete 100 meter rugslag sleurde ze zich met machtige slagen naar het keerpunt. Draaien, onder water en terug. Terwijl haar schouders golven opstuwden in het bad, zag ze de vier cijfers op papier opdoemen. Iedere wedstrijd weer.

Uitzending zaterdag 17 juli 2021 22.00 uur op NPO 2

 
Niet hoeven vechten tegen jezelf, maar winnen. Met elkaar.
Die ongelukkigeval, thuis, van de trap. En dan die dubbele hernia na jaren van topsport, Dafne Schippers heeft al een tijd lang last van haar rug. Ze verlangt naar de dagen dat snelheid en haar gevreesde acceleratie als vanzelf leken te komen. Tijdens lange avonden in bed is het nu piekeren geblazen. Tussen de ruggenwervels zit nog maar weinig kraakbeen. En dat doet pijn.