Westzeedijk 238 • 3016 AN Rotterdam • 010-4367699 • mail@antenna-men.com

 
Scenario, tekst, beeldresarch, vormgeving en productie videoinstallatie
Tentoonstelling Design van het Derde Rijk - Design Museum Den Bosch - Curator: Timo de Rijk

 
De tentoonstelling Het Design van het Derde Rijk opent met een vijftien minuten durende film. Twee gesynchroniseerde videoprojecties naast elkaar waarop de Duitse geschiedenis van de periode 1933 tot 1945 wordt verteld vanuit een chronologische parade van ontworpen objecten en gebruiksvoorwerpen. Verkiezingsposter, armbanden, luciferdoosjes, foto tijdschriften, radio's, microfoons, modelwoningen, auto's, snelwegen, uniformen, rituelen, beeldhouwwerken en architectuur worden stuk voor stuk volgens een zorgvuldig geregiseerd programma van een duistere culturele lading voorzien om een totalitaire ideologie uit te rollen. Het kwaad van het nazisme wordt nergens vergoelijkt of genuanceerd;. Er wordt inzicht geboden hoe design kan worden ingezet om denkbeelden uit te dragen die vervolgens de grootst denkbare verschrikkingen aanrichten die de hele wereld in het verderf storten. Als er over het nazisme wordt gesproken ligt vaak de nadruk op de tweede wereldoorlog en het feit dat het een massamoordende ideologie was. Deze tentoonstelling probeert duidelijk te maken hoe de weg daarheen geplaveid werd en hoe een totalitaire samenleving met behulp van design werd ingericht.
‘Waar socialisme en zelfs op een meer aarzelende manier kapitalisme, tegen het volk zeiden: ik bied jullie een zorgeloos bestaan, zei Hitler tegen ze: ‘Ik bied jullie strijd, gevaar en dood’, en een hele natie werpt zich aan zijn voeten.’
George Orwell - 1940
De krachtige huisstijl, de gelijkschakeling in de beeldende kunsten, de ontwikkeling van producten voor het volk en de Führercultus: allemaal hielpen ze het nazisme haar greep op het Duitse volk te versterken en te consolideren. Deels is er een moreel motief voor deze tentoonstelling: ‘Als je volmondig “dit nooit weer” wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten’. (Timo de Rijk)
‘Wat een politicus tegenwoordig nodig lijkt te hebben is een soort omgekeerd charisma. Niet een licht dat naar buiten schijnt, maar het vermogen om als een zwart gat licht naar binnen te trekken.’
James Graham Ballard, schrijver
Concept, scenario, beeldreserach, beeldredactie, vormgeving: Yvo Zijlstra (Antenna-men)
Tentoonstelling Design van het Derde Rijk - Design Museum Den Bosch
Curator: Timo de Rijk - AV documentist: Reint Boven  
Audiotrack: Charly van Rest (Silent M studio) - Editor: Arne Verbrugh (Kaina media) - Ontwerp tentoonstelling: Dick Heijdra (Pronk Studio)