Westzeedijk 238 • 3016 AN Rotterdam • 010-4367699 • mail@antenna-men.com

 
Grafische- en redactionele vormgeving, beeldmontage
Fotografie Carel van Hees - teksten Sanneke van Hassel - eindredactie: Hans Sleutelaar

Zeven dagen per week, dwars door de seizoenen, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, jaar in jaar uit beweegt de RET zich door de stad, vinden korte ontmoetingen plaats, scheren levens langs elkaar heen. CHECK-IN CHECK-UIT biedt een rijk scala aan beelden en verhalen van een openbaarvervoerbedrijf dat vervlochten is met de stad Rotterdam. Dit fascinerende fotodocument toont flarden van levens van mensen in een bewegende stad, van voorbijgangers, RET-ers, Rotterdammers, mensen vanuit de hele wereld, waarmee CHECK-IN CHECK-UIT - Rotterdams Openbaarvervoerbedrijf RET een document wordt van het stedelijk leven.
De stad Rotterdam en de RET zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gele M van de metrostations, het gerinkel van de tram, een busje van de calamiteitendienst dat voorbij zoeft: overal in de stad kom je het openbaarvervoersbedrijf tegen, dat 600.000 reizigers per dag vervoert en werk biedt aan circa 3500 mensen.
Fotograaf Carel van Hees brengt met schrijfster Sanneke van Hassel een ode aan het Rotterdamse openbaar vervoer en de mensen die het in beweging houden. Beelden en verhalen volgen lijnen van bus, tram, metro en fast ferry die elkaar kruisen en weer uiteen gaan. Een uitnodiging om zelf met het openbaar vervoer de stad te verkennen.
Zeven dagen per week, dwars door de seizoenen, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, jaar in jaar uit beweegt de RET zich door de stad, vinden korte ontmoetingen plaats, scheren levens langs elkaar heen.
Een jaar lang mogen we mee. We zien Rotterdam vanuit bus, tram en metro. We ontmoeten RET’ers, die met liefde en humor over hun werk praten. We ontdekken een bedrijf dat in beweging is, de reis voor de reizigers zo aangenaam mogelijk wil maken en zich sterk op de toekomst richt. Leerwerkprojecten, inchecken met je telefoon, vervoer on demand. Het is er al, of het wordt getest.
We krijgen mooie uitzichten op Rotterdam. De zon die opkomt boven de moskee op Zuid, een slapende reiger ’s nachts in een boom naast de metrobaan, de skyline vanaf de trap bij de centrale verkeersleiding in Rotterdam-Oost. Reiziger en voertuig zijn onderweg, flarden van levens trekken voorbij en terwijl de kleuren van de bomen veranderen, wordt het bijzondere en het mysterieuze zichtbaar in het alledaagse.
De RET is er altijd, betrouwbaar, niet weg te denken, gewoon, niks bijzonders. Tot het moment van pech of een ongeval, de tram staat stil en dan breekt de Rotterdamse pleuris uit: ‘Doet dat lekker in je eige tijd…’ Beelden en verhalen van mensen in een bewegende stad, van voorbijgangers, RET’ers, Rotterdammers, mensen vanuit de hele wereld. ‘Ja, ik kom eraan... Okay, doei.’
De kunst van het schakelen: ‘Eerst kwamen hier de muren op me af, maar al snel krijg je het gevoel dat je iets aanstuurt. Je regelt het, je zorgt dat het op tijd rijdt.’
'De RET is een door en door Rotterdams bedrijf dat 365 dagen per jaar de regio Rotterdam letterlijk in beweging houdt. Het openbaar vervoer regelen in zo’n drukbevolkte regio omvat veel meer dan alleen maar rijden van A naar B. Dit boek brengt onze rol als logistiek en sociaal verbinder op een prachtige manier in beeld.' aldus RET-directeur Pedro Peters.
448 pagina's softcover / formaat 17 x 24 cm
Fotografie en redactie: Carel van Hees / Tekst en redactie: Sanneke van Hasselt
Vormgeving, montage en redactie: Yvo ZIjlstra (Antenna-men) / Eindredactie teksten: Hans Sleutelaar
Redactie RET: Joachim Kost, Jos van Son / Lithografie: Marc Gijzen / Uitgeverij Diafragma / ISBN 9789490631086