Buitenkampers en Het jaar 2602 zijn twee ‘oral history’ projecten over de bezetting van Nederlands-Indië verteld door de kinderen van weleer. De vertellers die u hier hoort spreken waren destijds tussen de 4 en 18 jaar oud. De gebeurtenissen van deze periode worden nauwgezet gereconstrueerd. Het Jaar 2602 vertelt de verhalen van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd werden in de Japanse Burgerkampen. Buitenkampers Boekan Main, Boekan Main! vertelt het verhaal van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting buiten de kampen bleven.
De apps bevatten ieder een twintigtal interviews die per persoon of op thema beluisterd kunnen worden. Deze interviews zijn geïllustereerd met fotoportretten gemaakt door Dana Lixenberg en fotomateriaal uit de privé archieven van de geïnterviewden. Persoonlijke herinneringen worden gepresenteerd binnen een context van historische documentatie. Dit rijk geïllustreerde historisch archief kan tijdens het beluisteren geraadpleegd worden.
DE BERSIAPPERIODE duurde van ongeveer medio september 1945 tot november 1946 en vormde een gewelddadig einde van de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog en de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 ontstond een gezagsvacuüm in het toenmalige Nederlands-Indië.Nederlandse troepen waren nog niet aanwezig; de geallieerden kregen de opdracht de archipel te (her)bezetten. Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen door Soekarno en Hatta. In de heersende chaos en wetteloosheid grepen Pemoeda’s, vechtende groepen jongeren, de kans terreur uit te oefenen. Een explosie van anti-koloniaal geweld vond plaats. De revolutionairen hadden het vooral op Indo-Europeanen, Chinezen en Molukkers gemunt. Het aantal Nederlandse slachtoffers bedroeg officieel 3500, maar zo’n 16.000 mensen werden vermist.
Ontwerp, programmeren en productie app, website, dvd verpakkingen, filmposters, publiciteitsmateriaal: Antenna-Men
Fotografie: Dana Lixenberg
Productie: Holland Harbour Productions in samenwerking met Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 en het Museon. 
Regie ‘Buitenkampers’: Hetty Naaijkens- Retel Helmrich.
Regie ‘Het Jaar 2602’: Andre van der Hout.
www.buitenkampers.nl
www.hetjaar2602.nl
Dvd verpakking 'Het Jaar 2602' en filmposter 'Buitenkampers'