Stadsgeheimen#1 - Tijdschrift (38 pagina's - 21 x 28 cm) + webpublicatie + publiciteit - Stichting Grote Ogen 2014
www.stadsgeheimen-rotterdam.nl
STADSGEHEIMEN
Iedere grote stad heeft een imago, dat bestaat uit een paar kreten en beelden. Het nieuws gaat over schandalen, ongelukken, politieke ruzies en spektakels. En zo blijft het grootste deel van wat er in een stad gebeurt buiten beeld.

Dat is het uitgangspunt van Stadsgeheimen, Vergeet het grote nieuws over Rotterdam en ga met open ogen en oren op pad om te horen en te zien hoe het is om in de stad te leven, er te werken, een kind te zijn, te trouwen, eenzaam te zijn, feest te vieren en te leven met je herinneringen.
Voor Stadsgeheimen trekken een fotograaf en een schrijver samen Rotterdam in en verzamelen beelden en verhalen. Dat levert geen groot nieuws en geen ideaalbeeld op, maar laat wel de culturele en zintuiglijke rijkdom van Rotterdam zien. In al z’n onvolmaaktheid en menselijkheid. In al z’n schoonheid en grootsheid.  Een stad met een rijk verleden en een verbluffende vernieuwingsdrift.
Rotterdam is een verzameling van werelden. Rijk en arm, oud en jong, gelovig en ongelovig, van ver en van dichtbij, van Noord en van Zuid, geboren en import, Sparta en Feijenoord, het is allemaal Rotterdam. Stadsgeheimen #1 is de eerste van een reeks reportages in woord en beeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Rotterdam. Voor iedereen die de rijkgeschakeerde en snel veranderende stad beter wil leren kennen. De mooiste en meest inspirerende geheimen zijn niet verborgen, maar liggen voor het grijpen.
KOM NAAR DE STADSGEHEIMEN AVOND
Naar aanleiding van deze publicatie wordt in juni 2014 een avond georganiseerd waar met speciale gasten gedachten en ervaringen uitgewisseld worden. Op die avond zal ook de schrijver van de volgende editie van Stadsgeheimen gepresenteerd worden. Volg ons op website en facebook voor programma, datum en lokatie.
Op het gras bij de fontein staat een gezette man met donkere krullen in een felgeel hesje. Hij loopt met een fototoestel om de fontein heen en schiet in een koortsachtig tempo het ene beeld na het andere. Als ik op hem afloop en begroet zegt hij: ‘Ja, ik heb een speciaal pasje van de gemeente om hier te mogen staan. Mijn oudoom was Cor van Kralingen, die de beelden heeft ontworpen. Maar jij mag hier eigenlijk niet komen, dus ik zou maar maken dat ik wegkwam als ik jou was. Als ze je aanhouden ben je de pisang.’
Stadsgeheimen is een uitgave van stichting Grote Ogen en verschijnt onregelmatig. Oplage 6.000
Concept, redactie & productie: Carel van Hees en Yvo Zijlstra / advies: Hans Sleutelaar / Vormgeving: Yvo Zijlstra
Publiciteit: Gilles de Sitter / Website: Antenna-Men / projectcoördinatie: Mijke Loeven / Druk: DieKeure
Meer dan hockey of voetbal roept boksen een familiegevoel op. Iedereen heeft zijn eigen talent, gewichtsklasse en verhaal, maar iedereen bemoeit zich met iedereen. Je hebt vaderfiguren zoals Frans, er zijn oudere broers en verloren zoons. Iedereen kijkt en leeft mee. Het is behalve hard trainen en een hoop technisch vernuft ook een sport waarbij veel wordt rondgehangen en gekletst. Er worden voortdurend herinneringen opgehaald aan grote talenten die toch in verkeerde kringen zijn beland. Of aan beperkte boksers, die ver kwamen omdat ze zo hard en slim waren. En gezamenlijk wordt er gedroomd van nieuwe talenten, zoals de ranke Nikil van zeventien, met een geblondeerde streep in het haar, die licht op zijn voeten om een zak danst en bliksemsnel stoot.
Voor elke editie van Stadsgeheimen trekken een fotograaf en een schrijver samen de stad in om verhalen en beelden te verzamelen. Schrijver Dirk van Weelden en fotograaf Carel van Hees bijten het spits af. ‘Rotterdammer kun je worden’, ontdekte Van Weelden. ‘En dat vind ik zo leuk aan deze stad. Ik ben op zoek gegaan naar de verscheidenheid. Ik kwam heel veel mensen tegen waarvan hun roots niet in Rotterdam liggen. Toch geloven ze in deze stad. Rotterdam is een mix van mensen die instappen en meedoen. Zo worden wereldsteden dus groot!’ 

Waar het verhaal van Dirk van Weelden eindigt, nodigt Stadsgeheimen u uit om verder te gaan. In juni wordt er een speciale avond georganiseerd om met elkaar van gedachten te
wisselen en verhalen te delen. Hou de website in de gaten voor de datum en locatie. http://www.stadsgeheimen-rotterdam.nl